Pressikeskus

ERIAL ALUSTAS HÜPOTEEKIDE MÜÜKI JA NÕUETE VÄLJAMAKSMIST

HLÜ ERIAL alustas hüpoteekkinnisvarade müüki ning samuti väljamakseid hoiustajatele. Eelmisel nädal müüdi maja Tallinnas hinnaga 380 000 eurot, ettevalmistamisel on juba ka järgmise maja müük sarnases hinnaklassis. ERIALI juhatuse liikme Erik Margijevi sõnul maksti täna proportsionaalselt välja 30% ulatuses nõudeid inimestele, kellel on tekkinud nõuded ERIALi vastu seoses hoiuste lõppemise või intresside saamise õigusega.
 
Erik Margijevi sõnul on ERIAL viimastel nädalatel pidevalt vähendanud oma kohustusi, makstes ennekõike välja intresse. „Viimatisest kinnisvaratehingust maksime täna 134 hoiustajale välja kokku 100 000 eurot, sealhulgas nii intresse kui põhiosa, millega kustutasime keskmiselt 30% kõigist meie jooksvatest kohustusest 2020 detsembri seisuga,“ rääkis Margijev. ERIALI juhataja ütlusel otsustas ettevõte müügitehinguga teenitud summast 2/3 ehk 200 000 eurot suunata Laiamäe tee ridaelemute lõpetamissse, et siis juba paari kuu pärast need 1,2 miljoni eest täiesti valmis kujul turuhinnaga realiseerida ning laekumistest omakorda vähemalt 2/3 hoiustajatele välja maksta.
 
Margijev: vajame aega, et katta kõik nõuded 
„ERIAL ei ole oma tegevust lõpetanud, vaid võtnud vaatmata meid tabanud usalduskriisile kindlaks sihiks samm-sammult realiseerida kõik hüpoteegid, mis Eriali kasuks on seatud,“ selgitas Erik Margijev. „Minu käes olevate täpsustatud andmete kohaselt on Erial täna 19 Tallinnas asuva kinnisvara omanik, millest neli on täielikult valmis ehitatud ja müügis. Veel kaheksa on valmis 85% ulatuses, vajades lõpetamiseks veel paari-kolme kuud ja kokku 1 miljonit eurot. Lisaks eelmisel nädalal müüdud Rebase tn eramule on meil olemas potentsiaalne ostja veel ühele eramule ja antud huviline on ka saanud juba pangalt laenu osas nõusoleku.“
Kõigi arendatavate Eriali kinnistutega saab tutvuda veebilehel: erial.kv.ee.
 
Erik Margijev märkis, et ERIALil on täna kokku 16 miljoni jagu hoiuseid ning audiitori viimatise hinnagu alusel katab tagatisvara selle summa. Margijev lubas, et esmajärjekorras läheb raha väljamaksmisele neile, kelle hoiuste tähtajad on juba lõppenud. „Mingit paanikat pole. Tänasel päeval on ERIALi käes oleva kinnisvara väärtus selline, et see katab eri hinnagutel 85-100% ulatuses kõigi kohustuste mahu. Kui saame kõik ehitustööd lõpetada, on see pigem 100%. Palume meie hoiustajatelt vaid kannatlikku meelt, sest usulduskriisi tingimustes tegutsedes võtavad asjad lihtsalt veidi kauem aega.“ 
ERIALI juht rõhutas, et praegune plaan näeb ette mitte midagi müüa kiirmüügis, vaid ainult maksimumhinnaga ja rahulikult.
 
ERIALi saneerimine selgub lähipäevil
Lisaks esitas Erial üle-eelmisel kolmapäeval kohtule ka avalduse saneerimisprotsessi algatamiseks, et jätkata edasist tegevust kohtu valvsa pilgu alla ja kindlalt kokkulepitud saneerimiskava alusel. Kohtult oodatakse otsust lähipäevil.
„ Me kõik siin ettevõttes teame, et me oleme teinud oma tööd ausalt ja pühendumusega ja see on meie au asi tõestada, et meedia, kes laimas meid trikitajateks ja püramiidskeemiks, eksis rängalt,“ lausus Erik Mogijev. „Ja ma kindlasti pean siiskohal üle rõhutama, et alates eelmise aasta novembrist oleme peatanud kõik intresside ja hoiuste väljamaksed OÜle Delkona, millega on olnud seotud praeguseks prokuratuurilt katlustuse saanud eraisikud. Delkona asjad tõstetakse taas lauale pärast seda, kui on lõplikult selgeks vaieldud nende väidetav kahjutekitamise küsimus.“
 
HLÜ Erial loodi 2018 aasta kevad-suvel. Tõhusa turunduse ning mugava elektroonse kliendikeskonna toel tõusis ta vaid paari aastaga Eesti hoiu-laenuühistuste TOP 3 hulka. Eelmisel aastal kaasas ERIAL turult ca miljon eurot iga kuu uusi hoiuseid. Eriali pakutav keskmine hoiuseintress oli kuni septembrini 2020 10%, seejärel aga langetati seda 7% peale. 95% Eriali poolt väljastatud laene anti tema enda 100% tütrafirma Erial Kinnisvara OÜ-le kallima hinnaklassi era-ja ärikinnisvara väljaarendamiseks. Ettevõtte äriplaan nägi ette ehitada 2-3 aastaga valmis eramajad jm, ning teenida arendustegevusest 30-40% kasumit. Kasumi arvelt nähti ette hoiuste intresside maksmist ja ülejäänud kasumiosa jagamist Eriali osanike vahel.
Alates Eriali turuletulemisest on suurpangad ja meedia kütnud kirgi Eriali kui ebausaldusväärse ettevõtte ümber, pidades pakutavat kuni 12% aastaintressi ennekuulmatuks ja kahtlustades Eriali prüramiidskeemiks olemises. Ei politsei, prokuratuur ega finantsinspektsioon pole Eriali kunagi milleski kahtlustanud.
2020 novembris alustas prokuratuur menetlust kahe Eriali töötaja osas, esitades esialgsed kahtlustused ettevõtetele majandusliku kahju põhjustamises. Antud kahtlustusi pole prokuratuur hiljem täpsustanud. Erial pole ettevõttena kahtustust saanud. Eriali töötajatele pole 3-kuise uurimise tulemusel süüdistusi esitataud.

 

 

02.03.2021