Pressikeskus

HLÜ ERIAL VÕITIS KOHTUS ÕHTULEHTE

Õhtulehel tuleb avaldada valeväidete ümberlükkamise teade nii veebi kui paberlehe esiuudisena!

Tallinna haldukohus rahuldas täna 90% ulatuses HLÜ Erial kaebuse Õhtulehe vastu, kohustades Õhtulehte veebis esiuudisena 7 päeva jooksul kui ka paberlehes esiuudisena avaldama väleväiteid ümberlükkava teate.

Vastavalt kohtu resolutsioonile tuleb Õhtlehel lükata ümber järgmised 17.07.2020 Priit Pärnapuu, Dannar Leitmaa ja Martin Šmutovi artiklis pealkirja alla „Kui see lugu ilmub, siis kaebame teid kohtusse!” Hoiu-Laenuühistu ERIAL kohta avaldatud ebaõiged väited:

  1. Ehkki ettevõttel on sadu liikmeid ja kõigil neil on seaduse järgi võrdselt täpselt üks hääl, kontrollib firmat [...] Ilya Dyagelev.
  2. Volikirjade alusel esindavad [...] (Ilya Dyagelev) kõiki ühistus raha hoiustavaid liikmeid.
  3. ERIAL Arendus OÜ puhul ületas laen lubatud määra 5,6 kordselt.
  4. ERIAL ähvardas Õhtulehte kohtuga.

Eriali juhatuse esimehe Erik Margijevi sõnul eeldab ettevõte, et leht kaebab otsuse edasi ning laimu ja valede tegeliku ümberlükkamiseni kulub veel mitu kuud. „Me näeme antud juhul, kuivõrd jõuetud on Eesti ettevõtted meedialaimu ees, sest 7 kuud tagasi sisseantud tsiivhagi valeväidete ümberlükkamiseks jõudis esimest korda kohtusse alles nüüd, mil peamiselt valeväidetele tugineva üha enesekindlmaks muutunud meediapeksu tulemusel on Eriali reputatsioon ja äri kahjuks põrmustatud ning sajad hoiustajad muretsevad oma säästude päästmise pärast,“ selgitas Margijev. „Meil on eelmisest aastast nii Õhtulehe kui Äripäeva vastu kohtus ootel veel kolm sarnast kaebust, mille arutlusel tulemiseni kulub veel eitea kui palju kuid.“

Margijevi hinnagul ei ole tõenäoline, et Õhtuleht ja Äripäev oma korduvates Eriali laimavates lugudes asju ise välja mõtlesid. „Me nägime teatud mustreid ja teame, et see on olnud väga tugev suurpankade lobi kogu hoiu-laenusektori vastu, sest pankadest on hoiused rännanud HLÜdesse. Erial oli kõige kiiremini kasvav ja kõige tugevama reklaamitegevusega HLÜ ja eks meid valiti esimeseks mustamise sihikuks. Asi pole selles, et Erialis oleks kõik alati veatu ja laitmatu, vaid ajakirjanikud on eksinud selle vastu, et nad pole vaevunud fakte kontrollima. Nad olid ilmselt väga kindlad, et kui pangad midagi kõrva sosistavad, siis enam kontrollima ei peagi. Ma tahaks tegelikult väga, et mitte mina ja meie töötajad ei peaks täna seisma 1700 hoiustaja ees ja selgitama, mida me valesti ei teinud, vaid, et seal seisaks Õhtulehe ja Äripäeva peatoimetejad, kes selgitaks, miks nad ettevõtte usalduskriisi on viinud.“

HLÜ Erial loodi 2018 aasta kevadel. Tõhusa turunduse ning mugava elektroonse kliendikeskonna toel tõusis ta vaid paari aastaga Eesti hoiu-laenuühistuste TOP 3 hulka. Eelmisel aastal kaasas ERIAL turult ca miljon eurot iga kuu uusi hoiuseid. Eriali pakutav keskmine hoiuseintress oli kuni septembrini 2020 10%, seejärel aga langetati seda 7% peale. 95% Eriali poolt väljastatud laene anti tema enda 100% tütrafirma Erial Kinnisvara kätte kallima hinnaklassi era-ja ärikinnisvara väljaarendamiseks. Ettevõtte äriplaan nägi ette ehitada 2-3 aastaga valmis eramajad jm, ning teenida arendustegevusest 30-40% kasumit. Kasumi arvelt nähti ette hoiuste intresside maksmist ja ülejäänud kasumiosa jagamist Eriali osanike vahel. Alates Eriali turutulemisest on suurpangad ja meedia kütnud kirgi Eriali kui ebausaldusväärse ettevõtte ümber, pidades pakutavat kuni 12% aastaintressi ennekuulmatuks ja kahtlustades Eriali prüramiidskeemiks olemises. Ei politsei, prokuratuur ega finantsinspektsioon pole Eriali kunagi milleski kahtlustanud. 2020 novembris alustas prokuratuur menetlust kahe Eriali töötaja osas, esitades esialgsed kahtlustused ettevõtetele majandusliku kahju põhjustamises. Antud kahtlustusi pole prokoratuur hiljem täpsustanud. Erial pole ettevõttena kahtustust saanud. Eriali töötajatele pole 3 kuise uurimise tulemusel veel süüditusi esitataud.

 

 

22.02.2021